230 000 евро стига цената на апартамент с две спални от

...
230 000 евро стига цената на апартамент с две спални от
Коментари Харесай

Колко да си приготвим, ако искаме да купим качествен апартамент или къща?

230 000 евро стига цената на апартамент с две спални от приблизително висок и висок клас в София. За тристаен цените варират от 240 000 евро до 300 000 евро, а къща в затворен комплекс се продава от 320 000 евро до 450 000 евро. Малко по-скъпо се оферират независимите къщи от висок клас – над 486 000 евро това демонстрира отчет на Colliers.

При наемите междинният за двустаен апартамент е от 1000 до 1300 евро, а за тристаен от 1400 до 1700 евро. За цяла къща наемите са над 2150 евро, демонстрират данни на компанията.

През втората половина на 2022 година Colliers записва растеж от 8% в предлагането на приблизително висок и висок клас жилища, като броят им доближава 14,320. В деен градеж са съвсем 4,000, което е нарастване с 5% по отношение на първите шест месеца. Въпреки повишаването на общия размер, продължава наклонността на недостиг на жилища в сегмента, които да дават отговор на нарасналите критерии на купувачите. През миналата година фокусът им се измести към по-големи парцели. Най-продавани са жилища с 3 спални (71%), следвани от жилища с 2 спални и къщи.

Желанието за възстановяване на жилищния стандарт докара освен до търсенето на по-просторни парцели, само че и сложи явен акцент върху решение на персоналните потребности, пред капиталовите такива. В тази връзка съществуващият интерес в сегмента е най-вече за жилища за лично прилагане (83% от всички сделки) по отношение на доста по-малък дял на покупките за инвестиция.

Въпреки засиленият интерес от задгранични лица, които обитават за дълъг период в страната, при започване на годината доминантен дял покупко-продажби (над 80%) са подписани от български жители. Почти 86% от всички преводи са без банково финансиране, макар неговата досегаемост, а разликата сред офертната и покупната цена продължи да понижава.

През 2023 година пазарът на жилища от средно-висок и висок клас ще продължи да бъде постоянен. Цените ще се запазят към настоящите си нива, предвид на това, че главното предложение е от вложител.

Първите планове от капиталовия пазар на жилища чартърен (built-to-rent) към този момент са стартирани. Този сегмент е нововъзникващ в ЦИЕ, като у нас към момента е неразвит. Отчита се добър капацитет за развиване освен в подтекста на компании, които релокират чиновници, само че и поради общия бизнес климат, в който фирмите търсят гъвкави решения. 

Инфлацията демонстрира признаци на усмиряване, само че все още се задържа висока, което подтиква покупката на жилище като опит за отбрана на спестяванията. Експертите чакат тази наклонност да се резервира най-малко доникъде на годината, когато ще има повече изясненост за резултата от покачването на лихвените равнища.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР